Transition Experts Realisatie Methode TERM©

Transition Experts Realisatie Methode TERM©

Elk goed geleid project maakt gebruik van een projectmanagement methodiek. Veel gebruikte methodieken zijn Prince2, PMP, PMBOK of IPMA. Ook zijn er veel verbasteringen al dan niet overgoten met een eigen saus van eigen checklists en templates.

 

Elk goed geleid project maakt gebruik van een projectmanagement methodiek. Veel gebruikte methodieken zijn Prince2, PMP, PMBOK of IPMA. Ook zijn er veel verbasteringen al dan niet overgoten met een eigen saus van eigen checklists en templates.

Waarom is een projectmethodiek zo belangrijk?

Stel je wordt als organisatie geconfronteerd met een transitie en je vraagt je af: hoe rond ik deze transitie succesvol af? Naast dat wij vinden dat een transitie geleid moet worden door een ervaren transitiemanager, kom je al snel uit bij talloze methodieken zoals hierboven genoemd die allemaal – mits goed gevolgd – beloven projecten succesvol af te ronden. Dat is in de praktijk uiteraard niet altijd het geval, maar een project management methodiek geeft je wel een leidraad om op te bouwen, een gemeenschappelijke ‘taal’ met andere projectleiders en projectteamleden en geeft je inzicht in instrumenten die je zou kunnen gebruiken. Projectmanagementmethodieken zijn dus het gereedschap van de transitiemanager. Doe je de gereedschapskist van de transitiemanager open, dan zitten hier elementen uit methodieken in, persoonlijk talent, competenties en een dosis politieke sensitiviteit. Gebruik dat gereedschap als het nodig is – geen enkele monteur vouwt bij elke klus al zijn gereedschap uit en gebruikt alles voor de meest kleine reparatie. De metafoor lijkt wat gezocht – helaas zijn er te veel project- en transitiemanagers die op deze manier het grootste projectrisico werden.

Er zijn al zoveel methodieken, waarom dan TERM©?

TERM© staat voor Transition Experts Realisatie Methode en is gebaseerd op Prince2 en uitgebreid met specifieke stappen en producten voor transitieprojecten. Door onze jarenlange ervaring zijn veel voorkomende lijstjes of stappen in het proces omgewerkt tot checklists en templates en is het proces meer specifiek gemaakt voor transitieprojecten.

 

Het resultaat is een meer uitgebreide gereedschapskist met meer gespecialiseerde gereedschappen. Vergelijk dit weer met de gereedschapskist van een automonteur. Deze monteur heeft net als monteurs van andere beroepen onder andere een hamer, schroevendraaiers, combinatietang en een beitel in zijn kist. Echter, nu heeft een automonteur ook een momentsleutel om de wielmoeren met de exact juiste kracht vast te zetten. Dat is iets specifieks voor dit beroep. Zo is het ook bij transitieprojecten. Ook hier zijn specifieke gereedschappen noodzakelijk. In TERM© zijn deze gereedschappen opgenomen.

Is TERM© de oplossing voor alle transitieprojecten?

Uiteraard is het antwoord hier op NEEN. Om een transitieproject goed onder controle te houden heb je meer nodig dan alleen een gelikte methodiek. Zoals eerder in deze paragraaf is gezegd is een gespecialiseerde transitiemanager onontbeerlijk. Natuurlijk draagt een goed passende methodiek zoals TERM© bij aan een succesvol project. Maar we willen ook graag ondersteunde transitie-tooling onder de aandacht brengen. Met dergelijke tooling heeft iedereen het overzicht over de project voortgang, de over te dragen of te migreren objecten en de uiteindelijke migratieplanning op object- en gebruikersniveau. Ook deze tooling is zelf ontwikkeld door Transition Experts en heet InControl©.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar deze methode en andere tooling, en hoe die voor jouw organisatie ingezet kan worden? We vertellen je graag meer over onze tools en processen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.