Goed voorbereid terug naar kantoor? Geef HR de lead!

Goed voorbereid terug naar kantoor? Geef HR de lead!

< Overzicht Nieuws 24-03-2021

Zouden er op dit moment nog bedrijven zijn die níet nadenken over veranderingen op de werkvloer? We hopen van niet. Zo langzaamaan komt immers het einde van verplicht thuiswerken in zicht. Wat gebeurt er daarna? Komt iedereen ‘gewoon’ weer naar kantoor? Kies je voor een hybride model? Of blijven mensen, waar mogelijk, vooral thuiswerken? Hoe weet je wat werkt voor jouw organisatie?

Het werken vanuit huis danwel kantoor is slechts één van de onderwerpen die we scharen onder de Transformatie van de Werkomgeving. Het is wel een belangrijke, een knooppunt in het web van andere vraagstukken. Daarmee is thuiswerken een mooi startpunt, om later breder te kijken naar de transformatie van de werkomgeving.

Integrale aanpak

Vanuit Transition Experts kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voor een integrale aanpak te kiezen. Gaan verschillende afdelingen (denk aan HR, IT en Facility) los van elkaar aan de slag met ieder hun eigen plannen, dan krijg je gegarandeerd géén toekomstbestendige strategie. Je leest daarover meer in ons whitepaper Transformatie van de Werkomgeving.

 

Wat ons betreft is binnen die integrale aanpak nu een hoofdrol weggelegd voor HR. Toen we halsoverkop verplicht thuis moesten werken, was dat vooral iets voor de IT-afdeling. Nu blijkt dat we best overweg kunnen met videocalls en andere collaboration tools, is het tijd voor structurele en mensgerichte oplossingen. En dus verschuift de focus van IT naar HR.

HR in de lead

Wat ons betreft is HR in de lead. De werkomgeving draait nou eenmaal om (en met) mensen. Mensen met ieder hun eigen wensen, eisen en verwachtingen. Mensen die het best presteren wanneer ze zich goed voelen en werken in een omgeving die bij ze past.

 

Het beeld van die ideale omgeving is het afgelopen jaar veranderd. Medewerkers over de volle breedte van de organisatie hebben ontdekt dat thuiswerken prima kan. Dat het voordelen heeft, zonder in te leveren op bereikbaarheid of samenwerken. En men heeft ontdekt dat de kantoorsetting net zo goed voordelen heeft. De keuzes en voorkeuren zijn persoonlijk.

Hoe komt je team terug naar kantoor?

Niet alleen de ideale omgeving is het afgelopen jaar veranderd, ook de mensen binnen je team zijn veranderd. Het is belangrijk om je te realiseren dat iedere collega het afgelopen jaar anders heeft ervaren. Voor sommigen was dat thuiswerken heel prettig: meer vrije tijd door het wegvallende forenzen en in de prettige werkruimte thuis álle rust om geconcentreerd te werken.

 

Voor anderen was het afgelopen jaar behoorlijk pittig. Misschien zijn er collega’s die tijdens COVID-19 iemand verloren hebben, of zich nog altijd zorgen maken om zichzelf of hun naasten. Je hebt vast collega’s die het lastig vonden om thuiswerken te combineren met het online onderwijs van de kinderen en het werk van een eventuele partner. En er zijn zéker collega’s die het volledig thuiswerken gewoon saai vonden en het sociale contact missen.

 

Al deze mensen komen op een verschillende manier terug naar kantoor. Opgelucht, dat ze weer mogen. Vermoeid of zelfs overbelast, van de afgelopen periode. Met tegenzin, terug de file in. Misschien zelfs alle drie tegelijk.

Aandacht voor je mensen

Misschien verbaast het je dat we vanuit Transition Experts, van origine toch primair een IT-club, deze zachte toon aanslaan. We vinden het heel belangrijk om dat goed uit te leggen.

 

De rol van Human Resources is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar HR voorheen gezien werd als ondersteunende afdeling met voornamelijk administratieve taken, ziet men HR nu steeds meer als strategische business partner die meepraat over koers en beleid. Organisaties zijn meer en meer mensgericht, met aandacht voor werkgeluk en medewerkers die goed op hun plek zitten. Het thema wordt erkend en herkend. Toch zien we in de praktijk vaak dat er niet voldoende aandacht aan besteed wordt. Zonde, want je laat zo veel potentieel liggen.

 

De transformatie van de werkomgeving heeft een enorme impact op hoe mensen werken, samenwerken en presteren. Wil je van je team een goed geoliede machine maken, dan is oprechte aandacht voor je mensen een must. Aandacht die ze zeker nodig hebben wanneer de werkomgeving in de loop van dit jaar wéér flink verandert.

Meer aandacht voor HR

We gaven het net al aan: Transition Experts is van origine een IT-club die draait om transities en transformaties. Onze transitiemanagers zijn gek op verandering en weten precies hoe je die soepel implementeert. Daarbij kijken we altijd naar de mensen, de techniek en het proces. Omdat HR voor dit thema écht een hoofdrol speelt, vinden we het belangrijk om ons team uit te breiden met een zwaargewicht op dit gebied. En die hebben we gevonden!

 

We stellen haar graag aan je voor: Annetje Suorsa, een ervaren HR-professional met ruime internationale en corporate ervaring. Ze is betrokken, resultaatgericht en houdt, net als wij, van een uitdaging.

 

Annetje heeft 15+ jaar ervaring in het begeleiden van teams, op weg naar meer verbinding en resultaat. Als gekwalificeerd Lumina Spark Practitioner en systemisch coach weet ze precies wat teams nodig hebben om optimaal te presteren.

Annetje Suorsa
HR-professional, trainer & teamcoach

“Vanuit mijn brede leidinggevende en corporate achtergrond, weet ik hoe moeilijk leidinggeven kan zijn. Je wil enerzijds je mensen de aandacht geven die ze nodig hebben, en anderzijds simpelweg de targets halen. Ik help teams en organisaties om daar samen een goede balans in te vinden. En dat hoeft helemaal niet persé met maandenlange trajecten. Soms kun je in enkele sessies met een team of een groep leidinggevenden al een enorm verschil maken.”

We zijn blij Annetje in ons team te verwelkomen! Samen met onze andere experts op gebied van o.a. Facility en Security kunnen we onze opdrachtgevers zo nog beter ondersteunen in de transformatie van de werkomgeving. Binnenkort publiceren we een interview met Annetje over het moment dat we allemaal weer naar kantoor mogen (of moeten): hoe ga je verder als team wanneer je elkaar het afgelopen jaar enkel online gezien hebt? Wil je dat interview rechtstreeks in je mailbox, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

Ben je na dit artikel benieuwd naar de praktijk? Wil je eens vrijblijvend sparren over de transformatie van de werkomgeving, of vraag je je af hoe jouw organisatie dit aan kan pakken? Neem contact op met Gert Veldhuis via 085 – 487 29 01 of gert.veldhuis@transitionexperts.nl. Hij denkt graag met je mee. 

Recent nieuws

Handtekening gezet, uitbestedingsovereenkomst kan in de kast ... ?!

Handtekening gezet, uitbestedingsovereenkomst kan in de kast ... ?!

Veel organisaties hebben een deel of zelfs de gehele IT-dienstverlening uitbesteed. De overwegingen die daar aan ten grondslag liggen verschillen per organisatie maar zijn vaak terug te voeren tot verbeteren van de dienstverlening, kostenbesparing en/of concentratie op de kernactiviteiten.

Lees verder.

Wij gaan verhuizen!

Wij gaan verhuizen!

Na 10 mooie jaren in ons kantoor aan de Atoomweg gaan wij verhuizen naar een nieuw kantoor aan de Atoomweg. We verplaatsen ons een kleine 300 meter oostwaarts. Lees verder.