Legacyloze IT

Legacyloze IT

Legacy. De term waar menig IT’er jeuk van krijgt. Toch krijgt ieder bedrijf er vroeg of laat mee te maken. Vaak gaat het om software die onnodig complex of niet meer van deze tijd is, maar nog steeds wordt gebruikt juist omdat het bedrijfskritische (!) processen betreft. Zonde, want dan wil je toch zéker beschikken over moderne systemen?

 

Legacy applicaties kosten relatief veel geld en aandacht. Doorgaans draaien legacy applicaties op verouderde platformen en infrastructuur, die naar verhouding duurder zijn om operationeel te houden. Bovendien zijn aanpassingen lastig uit te voeren, omdat bijvoorbeeld de kennis over de applicatie niet meer voorhanden is.

 

Dat maakt niet alleen de applicatie, maar ook de organisatie minder flexibel, waarmee je terrein verliest ten opzichte van de concurrent. Kortom: Legacy IT, daar moet je vanaf! Met onze module Legacyloze IT nemen we je dit uit handen.

Hoe werkt Legacyloze IT?

In een viertal heldere stappen pakken we de legacy applicatie(s) aan: analyse, ontwerp, plan en transformatie.

 

We starten met een snelle, grondige analyse waarin we alle beschikbare informatie verzamelen, aanvullen en beoordelen. Vervolgens bepalen we, in geval van meerdere applicaties, de prioriteiten.

 

Na analyse ontwerpen we de oplossing. De basis voor de oplossing bestaat uit een bepaald scenario. Zo’n scenario kan zijn:

  • Vervangen van de applicatie door een nieuwe (cloud) applicatie of de applicatie één-op-één naar de cloud brengen, eventueel inclusief het doorlopen van de selectie (RFI/RFP)
  • Ontsluiten van de bestaande applicatie (in een cloud)
  • Outsourcen van de dienst waarvan de applicatie onderdeel is
  • Isoleren van de applicatie (‘afsterven’)
  • Stoppen van de dienstverlening waarvoor de applicatie ondersteuning biedt (mogelijk als vervolg op het isolatie-scenario: ‘decommission plan’)

Het gekozen scenario wordt uitgewerkt in een gedetailleerd plan. Vanzelfsprekend met een schatting van inspanning, tijd en kosten. Dit plan komt tot stand door gesprekken met alle betrokkenen, eventueel middels een planningssessie of workshop.

 

Daarna volgt de daadwerkelijke transformatie, waarbij de legacy-applicatie omgezet wordt naar de ontworpen eindsituatie.

Legacy IT in de praktijk

Een mooi voorbeeld van een Legacy transitie is de opdrachtgever die al jaren gebruik maakte van een complex systeem van aan elkaar geknoopte spreadsheets en databases. Wat ooit begon met een eenvoudige spreadsheet was in de loop der tijd uitgegroeid tot een onoverzichtelijk spinnenweb van bestanden en scripts.

 

Het kon nauwelijks nog beheerd worden: een heldere architectuur ontbrak, waardoor aanpassingen moeizaam te realiseren waren en vaak ook onbedoelde neveneffecten veroorzaakten. Door verplaatsing naar de cloud en het creëren van microservices ‘rondom’ de legacy onderdelen, kunnen nu weer aanpassingen worden gemaakt zonder daarbij de legacy onderdelen zélf te hoeven veranderen. Hierdoor is de beheer(s)baarheid van de omgeving weer op een acceptabel niveau gebracht.

 

Benieuwd wat we voor jouw Legacy IT kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking. We denken graag met je mee!

Eerdere projecten
Paul Buchter, Solutions Architect

We wilden snel van onze legacysystemen af. De driver: slagvaardiger worden, sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt. En natuurlijk onze concurrentie een stap voorblijven. We kozen ervoor alle legacy-applicaties 1:1 naar de cloud te brengen, zonder functionele wijzigingen voor de gebruiker. We konden direct twee rekencentrums sluiten. Die besparing op de runkosten is geïnvesteerd in onze flexibiliteit.

Alle integraties zijn technisch vervangen voor cloud-integraties. Waar mogelijk near-realtime, als daar direct businessvoordeel te behalen was. Door die nieuwe integraties werden de applicaties loosely coupled, waardoor we ze eenvoudig konden vervangen voor standaard danwel maatwerk cloud bases applicaties. Een hele vooruitgang waardoor we duidelijk sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt.

Modulaire Digitale Transformatie

Legacyloze IT is één van de thema’s die we als module aanbieden. Digitale transformatie is immers zo breed dat je er eenvoudig in verdwaalt. Middels onze modules, zoals bijvoorbeeld ook Modern Workplace of CIO as a Service pak je handig afgekaderd een onderdeel van digitale transformatie aan. Zo vergroten we de kwaliteit en efficiency, krijgt innovatie een boost en kun je jouw organisatie een voorsprong geven op de concurrentie.

Modules zoals Legacyloze IT kunnen eenvoudig gecombineerd worden, bijvoorbeeld met Toekomstbestendige Werkomgeving. Natuurlijk bieden we ook maatwerk aan. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op of laat je gegevens achter. Een kop koffie kan altijd!